SEO (Search Engine Optimization), daha anlaşılır bir ifade ile “arama motoru optimizasyonu”, web sitelerin trafiklerini arttırmak ve web siteleri daha kaliteli bir hale getirmek için kullanılır.
Arama Motoru Optimizasyonuna Neler Dahildir?
1. Web Site Trafiklerinin Daha Yoğun Bir Hale Getirilmesi
Web tasarımların arama motorlarının daha üst sonuçlarında öne çıkmasını sağlayan en önemli faktörlerden birisi web sitelerin anlık trafiği yani ziyaretiçi sayısıdır. Bir web sayfası ne kadar fazla trafiğe, ziyaretçiye sahip olursa o kadar fazla öne çıkar.
2. Web Site Trafiklerinin Daha Kaliteli Bir Duruma Konuma Getirilmesi
Arama motorlarının sizin ürünlerinizi bir reklam olarak kullanıcıya sunması ile birlikte ürünlerinize talebin artıyor olması kaliteli bir web site trafiğine sahip olduğunuz anlamına gelmez. Asıl olayın gerçekleşebilmesi için internet kullanıcıları yaptıkları aramalar sonucunda arama motorları tarafından bulunan sonuçlardan sizin web sitenizi tercih ediyor olması gerekir. Bu arama motoru optimizasyonunun amaçladıkları arasında en ilk sıralarda gelir.
3. Web Site Arama Sonuçlarının Daha Doğal Hale Getirilmesi
Doğal arama sonuçları, arama motorlarına reklam için ücret ödeyerek karşımıza çıkmaz. Buradaki temel amaç reklam olmadan web sitenizin doğrudan arama motorlarında görülebilecek olmasıdır.
Arama Motoru Optimizasyonu Nasıl Çalışır?
Arama motoru optimizasyonunu iyi yapabilmek için öncelikle bir arama motorunun nasıl çalıştığını bilmek gerekli. Arama motorları crawler ya da spider olarak adlandırılan çeşit yazılımlar sayesinde web siteleri ve web içeriklerini tarar. Bu işlemin ardından bulunan kaynaklar indekslenerek belirli sıralamalara tabi tutulur. Web sitenizin daha üst sıralarda internet tarayıcılarında görüntülenmesini istiyorsanız arama motorlarının crawling sürecine yardımcı olacak materyalleri sağlamalısınız. Bunlara birkaç örnek vermek gerekirse: robot.txt, web site bağlantı (link) haritası, web sitedeki içeriklerinin arama motoru tarafından ziyaret edilebilmesi için gereken bağlantıların (link) erişilebilir olması.